Witajcie !
W tym roku wykonałam parę prac świątecznych. Dzisiaj przedstawiam koronkę z reniferami. Szydełko 1,5 i kordonek ciągle ten sam Maxi.
Jeszcze nie jest usztywniona.
@@@@@@@@@@@@@
Kiedyś znalazłam w internecie przepis na ciasto brownie. Zaintrygował mnie przepis , bo bez użycia mąki. Ciasto robi się bardzo szybko.
Tak wygląda.
Przepis dla chętnych.
********************
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże banany
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Polewa czekoladowa
********************
1 czekolada mleczna
1/2 szklanki mleka
****************************
Wszystko blendować 10 min. Ja najpierw blendowałam fasolę , potem dodałam banany , jajka i potem po kolei jak leci. Masa jest dość płynna . Uwaga trzeba użyć tylko fasolę bez płynu.
Piec 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Swoje ciasto posypałam tylko cukrem pudrem , bo robiłam je w czasie upałów.
Użyłam średnią tortownicę , około 23cm średnicy.
Ciasto szybkie , puszyste i delikatne. Idealne do porannej kawy.
Powoli snuję plany świąteczne . Uwielbiam ten czas przygotowań. Mimo corocznych planów zawsze ledwo zdążę.
Czy też już zaczęłyście planować świąteczne szaleństwo ? Dla mnie najgorsze jest zawsze wymyślanie prezentów co komu ma przynieść Mikołaj , aby były trafione.
Kochani dziękuję za wszystkie wpisy !!!!!
Życzę Wam spokojnego weekendu i pozdrawiam cieplutko.
Do następnego spotkania już wkrótce
Marysia
Słodkie reniferki, piękna koroneczka.:) Ja też mam problem z wymyślaniem prezentów. Pozdrawiam serdecznie.:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, koronka z reniferami piękna, uwielbiam takie klimaty, a co do przygotowań świątecznych też mnie święta zwykle zaskakują.Niby planuję, wcześnie zaczynam działać a święta i tak za szybko nadchodzą.
OdpowiedzUsuńHola Marysia, preciosos tus renos, son un encanto, como me gusta la Navidad, es una época preciosa y a la vez, muy triste, por la ausencia de los familiares, pero aun así ,te trasladas a tu infancia, que creo que es lo que a todos nos pasa...la tarta se ve muy rica ...siempre me encanta venir a verte...besitos.
OdpowiedzUsuńkoronka piękna, a ciasto smakowite ale ja na diecie:(
OdpowiedzUsuńMniam ,wypróbuje ale boje się tej fasoli:)Pozdrowionka cieplutkie:)
OdpowiedzUsuńMarysiu tydzień temu rozpisałam co kiedy i kto. Przedstawiłam plany córce mojej a ona wredota :)) wyobraź sobie popukał się po czole (no niby ja jestem nie w ta strona).Przyszła w poniedziałek po pracy i mówi wiesz właściwie to masz mamcia rację.(nic tylko szczelić w "beret" )To kiedy mam lepić pierogi??? :)))
OdpowiedzUsuńBo to ona lepi pierożki a ja uszka:))) Świąteczna koronka jest piękna .
Ja zacznę działać kulinarnie tydzień przed świętami. Również zamrażam niektóre rzeczy . Później mam więcej czasu i mogę pełniej cieszyć się świętami , ale zawsze i tak z czymś nie zdążę. Uwielbiam nasze polskie święta , nigdy nie chciałabym wyjechać na ten czas do np. ciepłych krajów. Miłego szykowania się do świąt Ninko.
Usuńnawiasem mówiąc ja już przygotowałam tz. nafaszerowałam udka górne części i zamroziłam a później tylko fik do piekarnika kaczkę też kupię zapekluję co by wyrobić się w czasie::))))
OdpowiedzUsuńPiękna 😊
OdpowiedzUsuńNiesamowite, jak Ty szybko robisz te koronki! Ja bym jedną taką pół roku dziubała! Śliczne reniferki :). A ciasto chętnie spróbuję zrobić, bo staram się unikać mąki, a czekoladowe desery uwielbiam :).
OdpowiedzUsuńMusiało być dużo pracy przy tych reniferach, ale wyglądają świetnie! Od dłuższego czasu zabieram się za robienie brownie, ale jakoś nie mogę się za to wziąć :/ Bardzo fajny post!
OdpowiedzUsuńKoronka bardzo swiąteczna:))ciasto wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńjak powiało świętami:)
OdpowiedzUsuńCiasto z fasolą?? Nie no w życiu nie tknę. Nie nawidzę fasoli. :( a już myślałam że spróbuję.
OdpowiedzUsuńA reniferki są cudne.
Piękna koronka w reniferki!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńKoronka przecudna!!!Za przepis dziękuję:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńudanego dnia:)
OdpowiedzUsuńKolejną piękną koroneczkę zrobiłaś. Bardzo ciekawy ten przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńŚliczna koronka świąteczna.Motyw z reniferami jest bardzo ładny.Czas przygotowań do Świąt umili nam te krótkie, często ponure jesienne dni. Ciasto wygląda pysznie, jeszcze takiego nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńKoronka piękna i pozytywna, a ciasto wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:))
Przecudna ta koroneczka...Uwielbiam takie...A jestem łasuchem więc ciasto musi być wyborne...Pozdrawiam gorąco...Pa
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ta koronka z reniferkiem! Jest przeurocza :) Znam ten przepis - bardzo lubię fasolowe brownie :)
OdpowiedzUsuńPiękna koronka i na czasie:). To ciasto akurat często piecze moja córcia, ja też muszę się skusić. Prezenty mam już opanowane w tym roku, a za przygotowania zabieram się od 10 grudnia i tak sukcesywnie aż do Świąt. Pozdrawiam cieplutko:). Małgosia.
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam Brownie jest przepyszna i narobiłaś mi wielkiej ochoty na to ciasto! Chętnie zjadłabym je teraz, myślę, że wykorzystam Twój przepis:) Jeśli chodzi o koronkę, jest cudowna na święta i wyczuwam ten piękny fiński klimat, dzięki reniferom. Kocham te zwierzątka! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńMarysiu renifery sa cudne:)) a ciasta bez mąki nigdy nie odwazyłam sie zrobić, nawet marchewkowego:))
OdpowiedzUsuńMarysiu, koronka w reniferki jest piękna. Ciasto znam, piekę je już od roku i potwierdzam,że jest wyjątkowo smaczne.
OdpowiedzUsuńW ostatnim okresie nie miałam czasu podglądać Twojego bloga i dużo u Ciebie się działo, ale dla mnie po obejrzeniu była to uczta dla oka i duszy. Wszystko jest tak urocze, takie cudne - ach te Twoje zdolne, pracowite rączki.
Pozdrawiam gorąco
Małgosia:)
Piękna koronka, zazdroszczę talentu :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie :D
Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
nowy post?:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ta koronka, browne mnaimi!
OdpowiedzUsuńPięknie zrobiona ❤
OdpowiedzUsuńdobrej soboty:)
OdpowiedzUsuńLubię takie tematyczne koronki..a ciasto pachnie aż u mnie:):)
OdpowiedzUsuńBardzo często robie takie ciasto, jest mega pyszne:):*Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń