piątek, 23 listopada 2018

Koronka z reniferami



Witajcie !

W tym roku wykonałam parę prac świątecznych. Dzisiaj przedstawiam koronkę z reniferami. Szydełko 1,5 i kordonek ciągle ten sam Maxi.














Jeszcze nie jest usztywniona.






@@@@@@@@@@@@@

Kiedyś  znalazłam w internecie przepis na ciasto brownie. Zaintrygował mnie przepis , bo bez użycia mąki. Ciasto robi się bardzo szybko.


Tak wygląda.










Przepis dla chętnych.
********************
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże banany
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

Polewa czekoladowa
********************
1 czekolada mleczna
1/2 szklanki mleka

****************************
Wszystko blendować 10 min. Ja najpierw blendowałam fasolę , potem dodałam banany , jajka i potem po kolei jak leci. Masa jest dość płynna . Uwaga trzeba użyć tylko fasolę bez płynu.

Piec 40 - 50 min w temperaturze 180 stopni  do suchego patyczka.

Swoje ciasto  posypałam tylko cukrem pudrem , bo robiłam je w czasie upałów.
Użyłam średnią tortownicę , około 23cm średnicy.
Ciasto szybkie , puszyste i delikatne. Idealne do porannej kawy.

Powoli snuję plany świąteczne . Uwielbiam ten czas przygotowań. Mimo corocznych planów zawsze ledwo zdążę.
Czy też już zaczęłyście planować świąteczne szaleństwo ? Dla mnie najgorsze jest zawsze  wymyślanie prezentów co komu ma przynieść Mikołaj , aby były trafione.

Kochani dziękuję za wszystkie wpisy !!!!!

Życzę Wam spokojnego weekendu i pozdrawiam cieplutko.

Do następnego spotkania już wkrótce

Marysia

33 komentarze:

  1. Słodkie reniferki, piękna koroneczka.:) Ja też mam problem z wymyślaniem prezentów. Pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, koronka z reniferami piękna, uwielbiam takie klimaty, a co do przygotowań świątecznych też mnie święta zwykle zaskakują.Niby planuję, wcześnie zaczynam działać a święta i tak za szybko nadchodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hola Marysia, preciosos tus renos, son un encanto, como me gusta la Navidad, es una época preciosa y a la vez, muy triste, por la ausencia de los familiares, pero aun así ,te trasladas a tu infancia, que creo que es lo que a todos nos pasa...la tarta se ve muy rica ...siempre me encanta venir a verte...besitos.

    OdpowiedzUsuń
  4. koronka piękna, a ciasto smakowite ale ja na diecie:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ,wypróbuje ale boje się tej fasoli:)Pozdrowionka cieplutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marysiu tydzień temu rozpisałam co kiedy i kto. Przedstawiłam plany córce mojej a ona wredota :)) wyobraź sobie popukał się po czole (no niby ja jestem nie w ta strona).Przyszła w poniedziałek po pracy i mówi wiesz właściwie to masz mamcia rację.(nic tylko szczelić w "beret" )To kiedy mam lepić pierogi??? :)))
    Bo to ona lepi pierożki a ja uszka:))) Świąteczna koronka jest piękna .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zacznę działać kulinarnie tydzień przed świętami. Również zamrażam niektóre rzeczy . Później mam więcej czasu i mogę pełniej cieszyć się świętami , ale zawsze i tak z czymś nie zdążę. Uwielbiam nasze polskie święta , nigdy nie chciałabym wyjechać na ten czas do np. ciepłych krajów. Miłego szykowania się do świąt Ninko.

      Usuń
  7. nawiasem mówiąc ja już przygotowałam tz. nafaszerowałam udka górne części i zamroziłam a później tylko fik do piekarnika kaczkę też kupię zapekluję co by wyrobić się w czasie::))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowite, jak Ty szybko robisz te koronki! Ja bym jedną taką pół roku dziubała! Śliczne reniferki :). A ciasto chętnie spróbuję zrobić, bo staram się unikać mąki, a czekoladowe desery uwielbiam :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiało być dużo pracy przy tych reniferach, ale wyglądają świetnie! Od dłuższego czasu zabieram się za robienie brownie, ale jakoś nie mogę się za to wziąć :/ Bardzo fajny post!

    OdpowiedzUsuń
  10. Koronka bardzo swiąteczna:))ciasto wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto z fasolą?? Nie no w życiu nie tknę. Nie nawidzę fasoli. :( a już myślałam że spróbuję.
    A reniferki są cudne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna koronka w reniferki!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Koronka przecudna!!!Za przepis dziękuję:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejną piękną koroneczkę zrobiłaś. Bardzo ciekawy ten przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczna koronka świąteczna.Motyw z reniferami jest bardzo ładny.Czas przygotowań do Świąt umili nam te krótkie, często ponure jesienne dni. Ciasto wygląda pysznie, jeszcze takiego nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Koronka piękna i pozytywna, a ciasto wygląda bardzo apetycznie:)
    Pozdrowienia!:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Przecudna ta koroneczka...Uwielbiam takie...A jestem łasuchem więc ciasto musi być wyborne...Pozdrawiam gorąco...Pa

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo podoba mi się ta koronka z reniferkiem! Jest przeurocza :) Znam ten przepis - bardzo lubię fasolowe brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna koronka i na czasie:). To ciasto akurat często piecze moja córcia, ja też muszę się skusić. Prezenty mam już opanowane w tym roku, a za przygotowania zabieram się od 10 grudnia i tak sukcesywnie aż do Świąt. Pozdrawiam cieplutko:). Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Och, uwielbiam Brownie jest przepyszna i narobiłaś mi wielkiej ochoty na to ciasto! Chętnie zjadłabym je teraz, myślę, że wykorzystam Twój przepis:) Jeśli chodzi o koronkę, jest cudowna na święta i wyczuwam ten piękny fiński klimat, dzięki reniferom. Kocham te zwierzątka! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Marysiu renifery sa cudne:)) a ciasta bez mąki nigdy nie odwazyłam sie zrobić, nawet marchewkowego:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Marysiu, koronka w reniferki jest piękna. Ciasto znam, piekę je już od roku i potwierdzam,że jest wyjątkowo smaczne.
    W ostatnim okresie nie miałam czasu podglądać Twojego bloga i dużo u Ciebie się działo, ale dla mnie po obejrzeniu była to uczta dla oka i duszy. Wszystko jest tak urocze, takie cudne - ach te Twoje zdolne, pracowite rączki.
    Pozdrawiam gorąco
    Małgosia:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękna koronka, zazdroszczę talentu :)
    Ciasto wygląda apetycznie :D
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  24. pięknie wygląda ta koronka, browne mnaimi!

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię takie tematyczne koronki..a ciasto pachnie aż u mnie:):)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo często robie takie ciasto, jest mega pyszne:):*Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń